upphovsrätt

Många vill ha internetskatt

Fyra av tio svenskar tycker att det vore bra om staten tog ut skatt på all internettrafik och delade ut pengarna till musiker, filmskapare, förlag med flera.

Det här visar en ny sifoundersökning beställd av upphovsrättsorganisationen Kulturskaparna.

Läs hela undersökningen

Mest positiva till en statlig internetavgift var de som tänkt rösta på Vänsterpartiet om det vore val i dag, och minst positiva var Moderaternas väljare.

Men majoriteten av svenska folket är ändå negativa till förslaget - 52 procent tyckte att det var ett ganska eller mycket dåligt förslag.

Lättare stämma fildelare
Kulturskaparnas opinionsundersökning visar också att 49 procent av svenska folket är positiva till att göra det lättare för upphovsrättsinnehavare att stämma personer om fildelar illegalt.

Frågan ställdes så här:

"Kulturskapare, förlag, musik- och skivbolag ges större juridiska möjligheter att med hjälp av polis, åklagare och domstolar identifiera och stämma personer som fildelar, samt utkräva skadestånd. Tycker du att det är ett...

* Mycket bra förslag
* Ganska bra förslag
* Ganska dåligt förslag
* Mycket dåligt förslag
* Tveksamt, vet ej"

Av de 1000 personer som svarade tycket 14 procent att det var mycket bra, 35 procent ganska bra, 26 procent ganska dåligt och 19 procent mycket dåligt.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".