Gripna för mordplan på konstnär

I Irland fortsätter förhören med de sju personer som greps igår för att ha planerat att döda konstnären Lars Vilks. Men de verkar inte vara de enda som haft planer på det, en kvinna som kallar sig Jihad Jane åtalades för några månader sen i Usa för att ha planerat att döda Vilks.

Men om de här två händelserna hänger ihop vill polisen inte säga något om.

– Det vore inte lämpligt att kommentera kopplingar mellan de som vi har gripna och andra personer, eftersom det är en del av utredningen och kan påverka den rättsliga prövningen, säger den irländska polisens presstalesman Johan Gillian.

De som sitter gripna i Irland är fyra män och tre kvinnor, och nu ska förhör och undersökningar av bland annat deras datorer visa hur starka misstankarna mot dem är.

Nyhetsbyrån AP säger att de har uppgifter om att kvinnan i USA som åtalats för mordplaner på Vilks, har haft kontakt med minst en av personerna som nu är gripna i Irland, å Washington Post ska ha skrivit att Jihad Jane - som den åtalade kvinnan kallar sig på Myspace - ska ha varit i Sverige förra hösten och tittat på Vilks konstverk.

Är du inte rädd?
Jag fick ju höra om de här när de var gripna, de hade varit värre om de var lösa, säger Lars Vilks.

Sen Lars Vilks ritade profeten Mohammed som en rondellhund - så har al qaida utlovat en belöning på 100 000 dollar till den som dödar honom, även chefredaktören på Nerikes Allehanda - som publicerade bilden - fick ett pris på sitt huvud på 50 000 dollar.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista