Förundersökningar

Starkare skydd för bilder på offer

Regeringen fick idag ett förslag från en utredningsgrupp på att det ska bli svårare att få ut känsligt material ur förundersökningar, som bilder på brottsoffer.

 säger justitieminister Beatrice Ask

Allting började 2008 när bilder på de obducerade barnen i Arbogafallet spriddes genom The Pirate Bay.

– Ingen har pratat med åklagaren om varför han inte sekretesstämplade de här bilderna. Ingen har pratat med tingsrätten om varför de publicerade de här bilderna. För det är de som har publicerat, inte vi.

Så sa Peter Sunde på The Pirate Bay då.

Justitieminister Beatrice Ask var arg.

– Jag förstår att anhöriga blir upprörda. Det finns inget allmänintresse i att publicera sådant här material.

Det var hösten 2008 när Arbogafallet gått till åtal, förundersökningen blivit offentlig och obduktionsbilder på barnen fanns att ladda ner på The Pirate Bay.

Då bestämde justitieministern att en utredning med Sigurd Heuman i spetsen skulle kolla på hur det här inte skulle upprepas i framtiden.

Idag lämnade gruppen sitt förslag till Beatrice Ask, och det handlade om att det ska bli svårare att få ut känslig information ur förundersökningar.

– Det kan handla om videoförhör med barn, upptagningar från telefonavlyssningar, eller bilder från förundersökningar som de här Arbogabilderna, säger Sigurd Heuman.

Justitieministern fick det slutgiltiga förslaget idag och hon vill att handlingar som används i allmän domstol ska vara så öppna som möjligt, men att människors integritet samtidigt ska skyddas.

Ramin Farzin
ramin.farzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".