1 av 2
2 av 2

"5000 kan hamna i kriminella gäng"

Uppdaterad 16.34

Idag lämnade Carin Götblad, länspolismästare i Stockholm, in en rapport hur man bör jobba för att minska rekryteringen till de unga kriminella gängen i Stockholm. Förslaget handlar bland annat om att skolan ska bli bättre på att ta hand om unga killar som är i riskzonen, att näringslivet ska hjälpa till med praktikplatser och att skolan, socialen och polisen ska jobba mer tillsammans för att hindra att unga killar hamnar hos gängen.

Tidigare gängledare:

Vad tycker du krävs för att färre unga ska bli kriminella?

Erik Lannerbäck jobbar på Fryshuset i Stockholm med en verksamhet som heter Passus, den syftar till att hjälpa unga gängmedlemmar som vill hoppa av. Han har själv en lång erfarenhet av gäng och har själv varit ledare för Brödraskapet.

– Det finns mycket bra förslag i rapporten. Men det saknas en plan för att bygga upp ett förtroende mellan de unga och de som ska hjälpa dem. Man går inte till fienden och ber om hjälp, säger Erik Lannerbäck.

En sak som behövs mer än det andra är arbete. Det säger en kille vi träffat som har kopplingar till den undre världen i Stockholm. Vi kallar honom Oskar. Han menar att många av dem som söker sig till gängen ser det som ett arbete.

– Hells Angels, Bandidos eller Black Cobra ses som rena arbetsgivare av de unga många gånger.

Oskar tror också på förslagen med att myndigheterna samverkar men eftersom tilliten till myndigheterna är så låg ser han jobben som den viktigaste delen. Men han poängterar vikten av att följa de som har dåliga beteenden tidigt i livet.

– Ingen eld sker utan gnista. Man måste ta dialogen i hemmen. Ofta är det där det börjar, och tidigt. Men vi har för mycket respekt för varandra för att göra det.

Oskar tror att samhället måste bli bättre och våga ta dialogen med familjerna. Eftersom många av familjerna till dem som lever i riskzonen är rädda för myndigheterna så kan man inte förvänta sig att dem ska söka sig dit. Det vill Carin Götblad. Hon vill öppna upp en stödtelefon dit man kan ringa om man vill ha information eller prata. Oskar tror att man måste våga söka sig till familjerna. Utan att vara rädda för att man kränker.

Rekryteringarna rör sig ner åldrarna och det är för att man vet att det är lättare att påverka unga ju lägre ner man kommer. Oskar tycker sig också se att det har hänt en del när det gäller de kriminellas position i samhället de senaste åren.

– Förr var de kriminella i skuggan av folket, nu är dem framför, säger han.

Leo Razzak
leo.razzak@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista