Dåligt med pengar i damallsvenskan

Klubbarna i damallsvenskan har dåligt med pengar. Över hälften av dem betalar ut mindre i spelarlöner i år jämfört med förra året. Och några av klubbarna vi har pratat med säger att "i år handlar det mer om att få det att gå ihop än att komma högt upp i serien".

– Vi har ju hört från styrelsen att de har fått skära ner på budgeten och det flesta har ju mindre löner. Men det här gäller ju inte bara oss, utan de andra allsvenska klubbarna också, säger Jessy Sharro som är mittfältare i Linköping FC.

När vi ringde runt till de tolv klubbar som spelar i Damallsvenskan sa 7 av dem att de fått dra ner på lönerna i år. Av de fem som säger att de inte har gjort det är två lag nya i serien - Jitex och Tyresö FF.

Det var lågkonjunkturen som fick många av klubbarna att börja halta ekonomiskt förra året, bland annat för att det blev svårare att ragga sponsorer.

Anders Mäki är klubbdirektör i Linköping FC.

– Den tillväxt vi är vana vid att ha här i Linköping, den följer inte riktigt samma kurva som den brukar. Utan vi måste trycka på bromspedalen litegrann, säger Anders Mäki som är klubbdirektör i Linköping FC.

Klubben har gått från tio spelare med heltidslön förra året - till sex nu i år. Och hela truppen är mindre så om många blir sjuka kan det vara svårt att få fram inhoppare. Och då är ändå Linköping det lag som vann Damallsvenskan förra året - och de två stora svenska cuperna - så de klarar sig en bit på vägen med vinstpengar.

Hur är stämningen i laget då?
– Det blir ju snack ibland, men vi har ju hört uppifrån att det är som det är så det är bara att acceptera. Men vi får se till att vinna i år så vi får bättre ekonomi, säger Jessy Sharro.

Men ni vann ju förra året?
– Ja, vi borde ju säkert få fler sponsoerer och så. Men vi får se till att vinna i år också.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista