Förslag

Ännu svårare att köpa cigg under 18

Uppdaterad 17: 08

Det är för lätt för personer under 18 år att köpa cigaretter, tycker äldre- och folkhälsominister Maria Larsson så nu vill regeringen vill skärpa tobakslagen för att stoppa försäljningen till minderåriga.

Det är för lätt att köpa cigaretter eller snus själv när man är under 18 tycker regeringen.

Nu vill de skärpa lagen och föreslår hårdare straff för dem som säljer till minderåriga, men de vill också se striktare kontroller av butikerna.

Förut körde många kommuner med provköpsmetoden. Man skickar in en ungdom i en butik för att testa om den får köpa tobak eller folköl utan id-kort.

Men i början av året gick Justitieombudsmannen ut och kritiserade det eftersom att det kränkte integriteten hos de som jobbar i butik, och för att det kunde ses som dold myndighetsutövning.

Alf Klingvall är samordnare för tobak och folköl i Stockholms stad, och han har också jobbat med butiksinspektioner för kommunen. Och han berättar att det arbetet ser helt annorlunda ut idag, efter JOs kritik.

– Nu jobbar vi framförallt med utbildning av butiksägare, rådgivning och med att skicka ut information till butiker så att de fortsätter att kontrollera åldern.

För att göra allt ännu säkrare så tycker Alf Klingvall att man borde införa ett licenssystem där den som äger butiken på förhand ska kunna visa hur butiken ska jobba för att inte sälja tobak till folk som inte har åldern inne.

Förutom skärpta kontroller vill regeringen också ha hårdare straff för att sälja tobak till minderåriga. Upp till ett års fängelse för den som står bakom disken, och den som äger butiken ska kunna förbjudas från o sälja tobak i sex månader.

Ramin Farzin
ramin.farzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista