Sjuksköterskan Karin Ander är snart på väg till Haiti.

Två månader sen jordbävningen i Haiti

Uppdaterad 15.50

230 000 döda, tusentals hemlösa och ett ihoprasat vitt presidentpalats blev några av följderna efter den jordbävning som drabbade Haiti och Port-au-Prince.

– som finns i Haiti men den mest akuta fasen har man ju lämnat nu, säger sjuksköterskan Karin Ander som åker dit på måndag.

FN meddelade i veckan att det kommer att behövas minst ett år av brådskande humanitär hjälp. Tillsammans med regeringen i Haiti planerar man att flytta på mer än en miljon människor som inte har något hem i Port-au-Prince till tillfälliga boenden utanför. Regnperioden är under mars och april, till sommaren kommer orkanperioden och därför är det viktigt att återuppbyggnaden kommer igång.

Karin Ander jobbar som sjuksköterska och på måndag tar hon flyget till Haiti. Hon kommer jobba på Läkare utan gränsers sjukhus Choscal i slumområdet Cité Soleil utanför huvudstaden Port-au-Prince.

– Det är fortfarande ett enormt hjälpbehov som finns i Haiti men den mest akuta fasen har man ju lämnat nu. Då var det ju mer att man opererade på löpande band, man sållade i princip vilka patienter som var i störst behov utav operationer och så är det ju inte riktigt nu. Nu är det andra typer av behov som befolkningen har så nu blir det lite på ett annat sätt, säger Karin Ander.

Karin kommer jobba med att ta hand om patienter efter operation under tre månader i Haiti. Det är också då det kommer regna som mest.

– Det påverkar ju många av dom människor som lever som hemlösa nu efter katastrofen. Läkare utan gränser jobbar nu mycket med att för att få dit mer skydd. Det är prio nummer ett i nuläget, att få dit mer tält för att skydda människorna mot dom regmassorna som är i antågande.

Paloma Vangpreecha
paloma.vangpreecha@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".