Arbeit Macht Frei-stölden

Misstänkt skylttjuv lämnas ut

Mannen som är misstänkt för att vara inblandad i stölden av Arbeit Macht Frei-skylten från förintelselägret Auschwitz ska bli utlämnad till Polen.

Fem polacker är häktade i Polen för att faktiskt ha stulit skylten, men de säger att svensken är den som har beställt den. Villkoret som Stockholms tingsrätt ställde för att lämna ut mannen är att han ska sitta i fängelse i Sverige om han blir dömd.

Läs också:

Anders Högström som han heter nekar själv till brott och hävdar att han i själva verket hjälpt polisen att få tag i den stulna skylten.

Formellt sett så ska fallet prövas i Polen. Åklagare Agneta Hilding Qvarnström arbetar vid åklagarkammaren för säkerhetsmål.

– Det finns en europeisk arresteringsorder utfärdad i Polen och den har befunnits vara formellt riktig. Då är det svårt att finna skäl att inte fatta beslut om överlämnande. Det finns regler i lagen om europeiska arresteringsorder där man listar olika hinder som skulle kunna förekomma, finns inte dem så är det svårt att säga nej.

I december stals järnskylten med texten "Arbeit Macht Frei" från porten till Auschwitz i Polen.

Den hittades itusågad efter några dagar. Fem polska män har häktats misstänkta för stölden. De har sagt att Anders Högström beställt skylten av dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista