"Mest pengar vinner damallsvenskan"

En genomsnittlig spelare i damallsvenskan tjänar ungefär en tiondel så mycket som en i herrallsvenskan. Och i år lär det snittet sjunka för som vi har berättat tidigare idag måste många klubbar dra in på lönerna i år.

Läs också:

Hans Löfgren är sportchef för Tyresö FF , som hittat andra sätt att locka spelare än pengar:

– Vi driver ett affärsnätverk där över hundra företag är med och i det nätverket kan vi erbjuda jobb till spelarna. Dessutom kan vi erbjuda utbildnignar på akademisk nivå. 

Ingen spelare i Tyresös damlag försörjer sig på fotboll, alla måste plugga eller jobba också. Ändå ändå räknas alla spelare som proffs eftersom de tjänar mer än 250 kronor i månaden. Tyresö FF är nya i allsvenskan så klubben lägger ändå mer pengar på spelarlöner i år.

Men av de tio lag som låg i allsvenskan också förra året har mer än hälften dragit ner på lönerna, lågkonjunkturen har bland annat gjort det svårare att ragga sponsorer.

Linköping FC, som vanna allsvenskan förra året, har till exempel bara sex spelare på heltid nu mot tio förra året.

Hur mycket av ditt liv lägger du på fotboll skulle du säga?

– Allt, det är mitt liv så 24 timmar om dygnet.

Vad tjänar du på det?

– Så jag klarar mig, men inte så mycket mer.

2008 tjänade den genomsnittlige spelaren drygt 6 700 kronor. Klubbarna är försiktiga med att prata enskilda löner, men de bästa spelarna tjänar en bit över 20 000 kronor.

– Det finns ett tydligt tecken i allsvenskan och det är att mest pengar vinner, säger Hans Löfgren.

– Mer pengar gör att spelarna kan lägga mer tid på att träna bra och återhämta sig bra. 

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".