1 av 3
2 av 3
Pierre Karatzian ktiv inom Armeniska Riksförbundet
3 av 3
Sadik Kutlu, vice ordförande i Turkiska Riksförbundet
Politik

Svenskt beslut upprör Turkiet

Igår tog riksdagen ett beslut som har fått Turkiet att kalla hem sin ambassadör i Sverige och deras premiärminister har ställt in sitt besök här nästa vecka.

Det handlar om händelser som ägde rum 1915 i Turkiet. Svenska riksdagen ställer sig bakom att turkarna begick folkmord genom att mörda miljoner människor, framför allt armenier. Turkiet däremot hävdar att dödssiffran max uppgår till 400.000 och där är det olagligt att benämna händelserna som folkmord.

 tycker utrikesminister Carl Bildt.

"Folk grät i riksdagen" Pierre Karatzian

"Jag känner mig kränkt" Sadik Kutlu

Här kan du läsa en lång version om

 Hur ser du på historien?

Utanför den turkiska ambassaden är det tyst, flaggan vajar men ingen ambassadör finns kvar. Turkiet kallade hem henne efter att regeringen erkände folkmordet på armenier. Det var igår som den rödgröna oppositionen med stöd av fyra borgerliga ledamöter röstade för att regeringen ska erkänna att det dåvarande omanska riket begick ett folkmord på armenier, assyrier och pontiska greker.

Kritikerna säger att det här är beslut som historiker och inte politiker ska fatta, vilket också utrikesminister Carl Bildt anser.

– Det här försvagar våra relationer med regionen.

Förslaget röstades igenom med en röst och krisdemokraten Anneli Enochson röstade emot sin egen partilinje

– Detta är ett folkmord och då är det upp till oss politiker att erkänna detta för att sätta press på Turkiet.

Det har inte varit enkelt att få igenom beslutet. För att detta skulle bli av så var ledamöterna i socialdemokraterna tvungna att köra över sin egen partiledning.

Erkännandet har ett stort folkligt stöd i Sverige eftersom det bor runt 100 000 som har relation till dem som dog under folkmordet i landet. En av dem är Pierre Karatzian som är aktiv inom det armeniska riksförbundet. Hans släkt härstammar från en stad i södra Turkiet. Pierre berättar att många i släkten dog eller fördrevs från sina hem under första världskriget. Om några veckor ska han åka till Mount Everest med förhoppningen om att få upp en bok om folkmordet 1915 på toppen av världens högsta berg. Han berättar om känslorna i ögonblicket när riksdagen klubbade igenom beslutet igår.

-- Man visste inte vad man skulle känna, luften gick ur. Folk grät i riksdagen.

Men det turkiska riksförbundets vice ordförande på Sadik Kutlu är arg över riksdagens beslut.

– Jag känner mig kränkt, det är inte upp till någon riksdag att bestämma om det här utan en internationell domstol.

Leo Razzak
leo.razzak@sr.se

Ramin Farzin

ramin.farzin@sr.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".