För Per Björk och Jens Kronsjö är det en självklarhet att kolla upp läkaren.

Fler vill kolla om doktorn är prickad

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, som tar emot anmälningar om man tycker att någon inom hälso- eller sjukvården gjort fel, fick fler än dubbelt så många förfrågningar om det förra året jämfört med för fem år sedan.

– Jag skulle kolla upp läkaren om jag skulle göra en större operation eller något.

Jens Kronsjö i Malmö tänker som många andra svenskar. Dubbelt så många förra året som för fem år sen hörde av sig till Hälso- och sjukvårdens Ansvarsnämnd för att få veta om en viss person inom hälso- och sjukvården blivit prickad eller anmäld.

– Rent historiskt sett är det många vänner och familjemedlemmar som har blivit konstigt behandlade, säger Jens Kronsjö.

Bo Örneryd är kanslichef på HSAN.

– Det har ju ökat ganska mycket. Förra året var den största ökningen, från 18 000 till 24 000 förfrågningar.

Bo Örneryd tror att ökningen dels beror på att det kommit fler bemanningsföretag inom vården som vill kolla upp läkare innan de anställer, men också patienter hör av sig oftare. För både Jens Kronsjö och vännen Per Björk skulle det vara en självklarhet att kolla upp en läkare.

– Jag hade också kollat upp, helt klart. Det är ju ens egen kropp det handlar om. Det går ju inte att fixa till vad som helst så då vill man ha så bra behandling som möjligt, säger Per Björk.

Samtidigt är det färre läkare som varnats och fått kritik av HSAN de senaste åren.

– Det beror mycket på att Socialstyrelsen som tidigare anmälde cirka 200 fall per år nu anmäler ett tio, tjugotal,  säger Bo Örneryd.

Att Socialstyrelsen gjort färre anmälningar är något som HSAN har kritiserat. Däremot har fler läkare och sjuksköterskor blivit av med sina legitimationer efter anmälningar från Socialstyrelsen, från 37 stycken 2008 till 47 stycken förra året.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".