Unga kan kränkas av störande ljud

Det är inte okej att skrämma bort unga med störande ljud, tycker ett utskott i Europarådets parlamentariska församling. Utskottet vill att alla länder i Europa ska förbjuda så kallade "buzzers".

Vår reporter Stina Ivansson träffade Sten Ternström, professor i musikakustik på KTH, som visar hur man kan skapa störande ljud.

– Man hör ju tyvärr färre ljud tyvärr när man blir äldre. Och det beror på att hörselorganet blir sämre när man åldras, säger Sten Ternström.

Ju äldre man blir desto svårare har man att höra höga frekvenser. Och det är det som en del städer i Europa utnyttjar för att få ner bråk och vandalism på stan. Med buzzers skapar de ett irriterande ljud som mest unga kan höra, sedan spelar de det på särskilt utsatta ställen. Bland annat använder Storbritannien och Belgien sådana här.  

– Det är nog ganska smart, men jag vet inte om det är särskilt etiskt, säger Sten Ternström.

Nu ska församlingen i Europarådet rösta om det här och en grupp som har ansvar för den här typen av frågor tycker att alla länder ska förbjuda det. De säger att det inkräktar på den personliga integriteten.

En del av de städer som använder det säger å sin sida att oljudet har varit effektivt - att det har blivit lugnare på stan.

Kan man ta skada av ljud som man inte hör?

– Det är inte omöjligt faktiskt, det beror på hur starkt det är.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista