Trögt med miljövänligt bilbränsle

Om 20 år kommer högst var fjärde bil att gå på svenskt biobränsle. Det visar en ny studie, som säger emot regeringens miljömål - att alla bilar i Sverige ska klara sig på grön energi 2030.

– Jag tror att det är jättelångt kvar innan vi kan säga att vi inte har bensin och diesel på våra bensinstationer. Det tror inte jag att vi kan se inom detta århundrade, säger Maria Grahn, forskare på Chalmers och en av dem som gjort studien.

I studien, som gjorts på uppdrag av Svenska petroleuminstitutet, har man kollat hur man ska kunna göra förnybart bränsle i Sverige i framtiden. Forskarna har bland annat räknat hur många anläggningar som finns, och vilka planer som finns på att göra mer bioenergi de närmsta åren.

Resultatet visar att högst var fjärde bil kommer gå på svenskt biobränsle 2030. Regeringens mål – att alla fordon ska klara sig utan fossila bränslen som bensin och diesel inom 20 år– tycker Maria Grahn är orealistiskt.

– Det kommer att finnas fler och nya effektivare drivmedel, det ser vi också att det finns planer på det. Men det ska ändå genom ett teknikgenombrott, det ska kunna komma kommersiella anläggningar. Man har testanläggningar i Sverige, vi ligger långt fram i Sverige just när det gäller att göra effektivare biodrivmedel, men det finns inte en enda kommersiell anläggning i världen än så länge.

Men miljöministern Andreas Carlgren är fortfarande övertygad om att Sveriges bilar kommer att vara oberoende av fossila bränslen 2030.

– Absolut. Vi kommer att ha dels ett antal politiska beslut som de som gör rapporten naturligtvis inte kan ha en aning om. Det är just det som är skillnaden mellan forskning och politik: vi ska göra en rad åtgärder så att vi kommer långt mycket längre.

Linnéa Edin
linnea.edin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".