1 av 3
Vår reporter Pernilla Kommes hälsade på en grisfarm.
2 av 3
3 av 3
Grisbonden Mikael Hugoson gillar de nya reglerna.

Nya regler för grisbönderna

I slutet på förra året avslöjade Ekot och Djurrättsalliansen att grisar vanvårdades på svenska grisgårdar. På grund av det har branschen nu bestämt att nya hårdare regler ska gälla från och med den 1 april.

Läs våra tidigare artiklar om vanvård av grisar:
Kommer vi få "gladare" grisar med de nya reglerna? Diskutera!

Mikael Hugoson har en stor grisgård utanför Luleå i Norrbotten, och han är också delägare i ett chark och slakteriföretag.

- Vi får förhoppningsvis ännu säkrare grisproduktion, den är väldigt bra idag också, men vi får bort rötäggen, de kanske är en eller två procent men de måste bort de med.

De nya reglerna går ut på att alla grisgårdar ska kontrolleras av en oberoende tredje part, minst vartannat år, och sen ska även regelbundna oanmälda kontroller göras. Om gården lever upp till sveriges djurskyddskrav så får den ett certifikat på det. Har man inget certifikat så har man ingenstans att skicka sina grisar på slakt.

- Alla grisbönder får veta att om de inte uppfyller kraven så har de ingenstans att leverera grisarna, ingen köper deras produkt. Tidigare har det varit som att tjata på småbarn, nu är det pang. Detta gäller, säger Mikael Hugoson.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".