Fler platser till Polishögskolan igen

Nu ska ännu fler poliser utbildas i Sverige. Nästa år räknar rikspolisstyrelsen med att nästan femdubbla antalet studenter som ska få komma in på polishögskolan jämfört med de 140 som kommit in i år.

– Det är en konsekvens efter att vi har bett om en prognos om vad som krävs för att ligga kvar på 20.000 poliser efter 2010, för att klara av det så krävs högre intagning än som var tänkt från början säger Beatrice Ask.

Polisstudenterna som går ut nu i juni kommer att fylla regeringens mål på 20 000 poliser i Sverige. Och eftersom dom nått målet tas bara 140 studenter in i år jämfört med 650 förra året och det bara till skolorna i Umeå och Växjö, Polishögskolan i Stockholm används bara för vidareutbildning just nu. Men rikspolisstyrelsen ser nu att det behövs fler poliser igen och från nästa år och fram till 2014 ska det tas in mellan 600 och 700 nya polisstudenter.

– Det är klart att det är en nivå vi beräknar att ligga på, sen varierar det beroende på pensioneringar och andra förändringar i organisationen så det är ju ett resultat av det, men det är ju kul då att man tar in några till säger Beatrice Ask.

Men det är fortfarande långt ifrån de 1700 studieplatser som tillsattes 2008 för att snabbt nå regeringens mål.

Är din bedömning att 20.000 poliser räcker i Sverige?
– Det är en kraftig vitamininjektion till polisen men nu ska vi konsertera oss på att ta hem den resursförstärkningen sen om några år får man funder över om det är lämpliga nivåer, men just nu tycker jag att vi har fått väldigt bra förstärkning och att det gäller att ta vara på den avslutar Beatrice Ask.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Prognosen från Rikspolisstyrelsen:

2011, 679
2012, 639
2013, 646
2014, 627

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista