Förslag från regeringen

Lättare för CSN att kräva in skulder

Regeringen vill ge CSN större möjligheter att kräva in pengar från personer som bor utomlands och som inte betalar tillbaka på sina studielån.

I ett förslag som regeringen presenterar i dag ska CSN kunna kräva tillbaka hela studieskulden på en gång, istället för att behöva kräva samma person på pengar flera gånger.

– Det skulle innebära att vi kan få allt i ett enda ärende och att vi på enkelt sätt kan förklara hur stor skulden är för utländska domstolar, säger Tim Zedig en av CSN:s handläggare som jobbar med att driva in skulder från personer som flyttat utomlands.

Just nu driver CSN skuldärenden i domstolar i 13 olika länder, bara i USA drivs det närmare 200 ärenden. Men ett problem som Tim upplever är just att han inte kan kräva in hela skulden på en gång, utan att han bara kan ta lite i taget. Det gör att CSN kan behöva gå till domstol flera gånger för att få in hela studieskulden från en person.

– Jag tror jag skulle kunna bli rätt mycket effektivare just eftersom man skulle kunna lägga koncentrationen på ett ärende en enda gång, säger Tim Zedig om det nya lagförslaget.

Ungefär hälften av de som har tagit studielån och sedan har flyttat utomlands struntar i, eller är dåliga på att betala tillbaka lånet. Det är ungefär 30 000 personer som är skyldiga staten 2 miljarder kronor. Hur många av dem som är så dåliga på att betala tillbaka att de skulle kunna krävas på hela beloppet på en gång, det är för tidigt att säga enligt högskoleminister Tobias Krantz (FP), men lagändringen behövs tycker han.

– I dag är det alltför många som är bosatta utomlands som smiter från sina åtaganden mot svenska staten och det är helt oacceptabelt. Det underminerar hela fundamentet för det generösa studiemedelssystem som vi har, säger Tobias Krantz.

– Är det personer som smiter snarare än att de saknar möjlighet att betala?

– Om det är så att man av ekonomiska skäl inte har möjlighet att betala kan man slippa betala helt eller delvis under vissa perioder. Det här handlar enbart om personer som satt i system att inte sköta sina åtaganden mot svenska staten, säger Tobias Krantz

I Sverige använder CSN Kronofogden för att driva in skulderna, det är därför lagändringen bara riktar sig till de som bor utomlands. Och för att komma till rätta med utlandsskulderna har regeringen tidigare sagt att de vill att de som bor utomlands och har studieskulder ska vara skyldiga att berätta vad de bor för CSN och att det ska finnas ett tydligt papper där det står att personen är skyldig CSN pengar. Men just de två förslagen kommer inte med i det förslaget som regeringen presenterar i dag.

– De förslagen utreder vi för närvarande, men vi hoppas kunna återkomma vid ett senare tillfälle, säger Tobias Krantz.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".