Vaccin mot könsherpes kan vara på G

Forskare på Sahlgrenska akademin har kommit ett steg närmare att hitta ett vaccin mot könsherpes. Nu funkar vaccinet på möss, nästa uppgift blir att få det att funka på människor.

– Kommer man så långt att man får fram ett vaccin som får effekt på en människa då är det en världsnyhet, säger Staffan Görander, forskare på Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

Det är ett protein som heter gG-2 som visat sig ge skydd mot könsherpes. Hittills är det möss man har testat vaccinet på.

– Mössen klarar sig, de blir inte alls sjuka, säger Staffan Görander om det lyckade resultatet.

Runt en halv miljard människor har könsherpes i dag. I västvärlden är det den vanligaste könssjukdomen och utöver att den kan ge smärtsamma blåsor och sår så är risken tre gånger så stor att man blir smittad av HIV om man har herpes. Staffan Göranders forskning är ett steg på vägen, men än så länge är det långt kvar innan det finns ett färdigt vaccin.

– Vi har förhoppningar om att man inom tio år ska ha fått fram ett vaccin om det bär hela vägen, säger Staffan Görander.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista