Flera andra EU-länder är starkt kritiska till hur Lituaen behandlar HBT-personer.

Litauen vill stoppa Pridefestivalen

Uppdaterad 13.30

Över 50 av Litauens 141 parlamentsledamöter har skrivit under ett upprop om att stoppa Pridefestivalen i Vilnius i maj.

Varför vill vill de göra det?

De menar att Pride marknadsför homosexualitet, och där är det förbjudet att göra i Litauen sedan de ändrade lagen för ett tag sen.

Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson säger att EU-länder inte får hålla på så som Litauen gör mot HBT-personer.

– Är man medlem av europeiska unionen kan man inte behandla sina medborgare hur som helst. Det här handlar om yttrandefrihet, det här är grundläggande mänskliga fri- och rättigheter.

Trots stark kritik från andra EU-länder bestämde sig Litauen nyligen för att folk under 18 måste skyddas från det de kallar homosexuell propaganda, och stiftade en särskild lag om det.

– Jag besökte Litauen samma vecka som den här förskräckliga lagen gick igenom, så att jag förde fram en kritik då till både justitieministern, utrikesministern och Eu-ministern. Och det kommer jag att fortsätta att göra, säger Birgitta Ohlsson.

De politiker som vill stoppa Pride nu menar att paraden skulle bryta mot den nya lagen, berättar Eduardas Platovas på HBT-organisationen Lithuanian Gay League.

Läget för litauiska HBT-personer är dåligt säger han - medan till exempel Polen ska arrangera Europride i sommar, kan homofobiska politiker i Litauen enligt honom säga hur mycket kränkande saker som helst.

– Diskursen här är att försöka visa att homosexuella förstör den traditionella familjen och är ett hot mot den nationella säkerheten.

Men både Eduardas Platovas och Birgitta Ohlsson, som ska till Vilnius och invigningstala, tror ändå att festivalen kommer bli av.

 – Det är inte så att alla i landet tycker att den här lagen är bra. Tvärtom, det finns många modiga som kommer dit och demonstrerar tillsammans med oss.

 Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista