Färre utbildningar - trots jobbkrisen

Det har dragits ner rejält på Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildningar.

I början på 90-talet, när arbetslösheten var ungefär lika hög som idag, fanns det runt 100 000 platser - i dag är de nere på runt 13 000.

– Framförallt den nuvarande regeringen har ändrat inriktning, och har satsat mer på andra åtgärder som jobbcoachning.

Det berättar Jonas Olofsson som är forskare på Umeå universitet, han är specialiserad på bland annat yrkesutbildningar. Och med tanke på läget idag, med många arbetslösa och få jobb, så tycker han att regeringen borde satsa på yrkesutbildning för arbetslösa.

Men fungerar det då? Är utbildning en bra insats?

– Ja utvärderingar som gjorts på senare tid visar att utbildning fungerar ganska bra. I alla fall de utbildningar som är yrkesinriktade.

Även Finanspolitiska rådet, som ska granska regeringens politik, sa i somras att regeringen borde satsa mer på utbildning för arbetslösa. Men chefen för Arbetsförmedlingen är nöjd med hur det är idag, och tycker inte att det behövs fler platser.

– Vi har oerhört gott om alternativ när det gäller utbildningsinsatser som leder till ett arbete, säger Angeles Bermudez-Svankvist

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista