1 av 2
Praktikant Axel Edling träffar sossarnas Mona Sahlin ihop med reporter Leo Razzak.
2 av 2
Hillevi Engström från Moderaterna.

Sossarna satsar på sommarjobb

Idag berättade Socialdemokraterna att de kommer att prioritera sommarjobb i alla kommuner som dem styr i. Egentligen vill de kunna erbjuda jobb till alla unga men pengarna räcker inte till.

Det finns inga kommuner, inte heller borgerligt styrda, som kan lämna garantier på att alla unga som vill kommer att få jobb.

Läs också:  

Det var lätt för de socialdemokratiska kommunalråden att svara på frågan över hur många jobb som de olika kommunerna kommer att erbjuda i de olika kommunerna, men vi fick själva räkna ut hur många som totalt kommer få jobb och det rör sig totalt om cirka 27 000 jobb.

Socialdemokraterna har höga ambitioner men det finns inte tillräckligt med resurser för att erbjuda alla unga i socialdemokratiskt styrda kommuner jobb

 – Det råder olika för olika kommuner några kommuner har väldigt tufft med pengar, säger pariledaren Mona Sahlin.

Inga kommuner kan dock lämna ut garantier på att alla unga som vill kommer att få jobb.

Vi ringde upp Hillevi Engström som är ordförande i arbetsmarknadsutskottet för Moderaterna och frågade om Moderaterna har några garantier och svaret blev nej. Men de tycker det är en utmärkt idé att de kommuner som har möjlighet att erbjuda unga att pröva på arbetslivet gör det.

Enligt Sveriges Kommuner och landsting så kommer nästan nio av tio kommuner kunna anordna sommarjobb för unga oavsett politiskt styre och nästan åtta av tio kommuner skulle erbjuda fler platser om det fanns mer pengar, till exempel via statliga bidrag.

Leo Razzak
leo.razzak@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista