31-åring ber om hjälp att få dö

En 31-årig kvinna har skrivit ett brev till Socialstyrelsen, där hon ber om att få hjälp med att dö. Hon vill att läkarna ska få tillåtelse att stänga av respiratorn, som hon varit beroende av sedan sex års ålder.

 Hur ser du på aktiv dödshjälp?

– Vi kommer att ge ett svar, men hur det ser ut vet vi ännu inte, säger Anders Printz på Socialstyrelsen.

Aktiv dödshjälp är inte tillåtet i Sverige, men enligt lag ska man till exempel inte heller tvinga på någon vård som den inte vill ha.

– I ett sådant här fall så förutsätter ju att patientens vilja får genomslagskraft att någon annan gör en aktiv handling som gör att patienten avlider.

Det här handlar alltså om var gränsen går - hur mycket en patient själv ska få bestämma utan att läkaren har gjort sig skyldig till aktiv dödshjälp.

För den 31-åriga kvinnan handlar det om att få sluta livet på "ett värdigt sätt".  För läkarna kan hjälpa till med hur sådana här beslut ska fattas i framtiden. Men även om Socialstyrelsens jurister bedömer att det är okej att stänga av respiratorn, skulle läkarna i princip ändå kunna åtalas för mord eller dråp.

– Jag utgår ifrån att man tar hänsyn till Socialstyrelsen, men teoretiskt sett så är det ju åklagaren som fattar beslut i ärendet, säger Anders Printz.

Stina Ivansson
stina.ivanssons@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".