Sämre med sommarjobb i år

Trots att förra året var ett riktigt dåligt år när det gäller sommarjobb, så ser det faktiskt ännu sämre ut i år. Fram till förra veckan hade det kommit in drygt 4000 färre jobb till Arbetsförmedlingen jämfört med samma tid förra året.

Läs mer om årets sommarjobbsläge:

 Har du fått tag i ett sommarjobb, hur gjorde du?

Samtidigt är det stora skillnader beroende på var i landet man bor. Stockholm har färre jobb i år, men i Luleå där Maria Boström och Cyrel Lindbäck bor, finns det just nu 300 fler sommarjobb än förra året att söka.

Maria och Cyrel går gymnasiet och är på väg in till Arbetsförmedlingen i Luleå på sommarjobbens dag, dom tror att det är lättare att få jobb om man är med på sådana här dagar.

– Man får en mer personlig kontakt om man varit fram och hälsat på arbetsgivaren, än om man bara skickar in sitt cv.

Det är trångt och varmt inne i Arbetsförmedlingens lokaler i Luleå, det är fler arbetsgivare som är där för att söka sommarjobbare i år än förra året, och ungefär 1000 personer är där för att försöka knipa något av jobben.

- Folk fyller i ansökningsblanketter överallt, mot ryggar, väggar och golv, skrattar Anna Eriksson från Max som är där och söker personal.

Bakom Anna hittar jag Karl Lundqvist som står och fyller i en av hennes blanketter.

Varför är det viktigt för dig att få ett sommarjobb utöver de kommunala?
Det är något att ha på cv:et, också ger det mer pengar.

Känns det som att det är svårt att få ett sommarjobb som inte är kommunalt?
Ja, titta dig omkring, nästan halva Sverige är ju här.

Bland massorna av sommarjobbssökande människor hittar jag till slut igen Cyrel Lindbäck och Maria Boström. Efter en timme på sommarjobbens dag konstaterar de att många jobb kräver att man är 18 år, och att det är så mycket folk att det är svårt att hinna prata med arbetsgivarna.

– Jag ska i alla fall skicka in ett par ansökningar, och söka mer på Internet sen, men jag vet inte om det kommer ge något jobb, säger Maria.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se