1 av 2
2 av 2
Riksdagsmännen Lars Hjälmered (M), Gustav Blix (M) och Erik A Eriksson (C) utreds av åklagare.
Politik

Riksdagsmän utreds för mutbrott

Tre riksdagsledamöter åkte på en resa för flera tusen kronor som oljejätten Shell betalade. Nu utreds om de kan ha gjort sig skyldiga till mutbrott.

 säger riksdagsledamoten Gustav Blix.

 Är det ok att riksdagsledamöter låter sig bjudas av företagspampar?

Det var under 2007 som två moderater och en centerpartistisk riksdagsledamot åkte ner till södra Frankrike för att delta i en konferens och titta på en tävling som oljejätten Shell anordnade vid namn "Shell Eco-Marathon". Men resan som de tre riksdagsmännen åkte på betalades av Shell, och notan landade på tiotusentals kronor.

En polisanmälan och medial uppmärksamhet har fått överåklagare Björn Ericsson att inleda en förundersökning. Men i nuläge är det ingen som misstänks för brott.

Gustav Blix tycker inte att han har gjort något fel. Han jobbade med högskolefrågor under den tiden och det var bland annat därför som han var där. Gustav Blix har inte heller några uppgifter om hur mycket hela resan kan ha kostat Shell.

Leo Razzak
leo.razzak@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".