Ja till Obamas sjukförsäkringsreform

Barack Obama fick igenom sin sjukförsäkring i USA i natt. Den nya lagen gör att nästan alla amerikaner kommer att få sjukvårdsförsäkring.

 sa Obama efteråt,  sa en kvinna i New York.

Det är också en seger för Obama. Men hur har han egentligen skött sig?

Saken är klar. President Barack Obama lyckades få kongressen med sig, det blir en historisk reform av USA:s sjukvårdssystem.

– Det här är seger för det amerikanska folket och för det sunda förnuftet, sa Obama när han sent inatt kommenterade omröstningen.

Och det blev en rafflande jämn omröstning i representanthuset: 219 ja mot 212 nej. Samtliga republikaner röstade mot, liksom flera demokrater.

Och debatten blev både känslosam och tidvis kaotisk.

– Den här lagen är ett övergrepp, nu tar staten kontroll över sjukvården, sa republikanernas John Boehner, medan flera demokrater, som John Lewis, hävdade att sjukvård ska vara en rättighet, inte ett privilegium.

I sista stund blev det också debatt om abortfrågan, eftersom en grupp demokratiska abortmotståndare var missnöjda med reformförslagets formuleringar.

Efter överläggningar meddelade Vita Huset att Obama kommer att fatta ett separat beslut, som understryker att federala skattemedel inte får användas för att finansiera aborter.

Den bestämmelsen finns redan i dag, men de demokratiska abortmotståndarna ansåg att formuleringen var för otydlig i förslaget. Efter Obamas besked beslutade de sig för att till sist rösta ja till sjukvårdsreformen.

Den nya lagen innebär sjukvårdsförsäkring för fler - ytterligare 32 miljoner av USA:s runt 47 miljoner oförsäkrade kommer nu att omfattas.

Stora arbetsgivare ska bli tvungna att skaffa försäkring åt sina anställda och det blir också hårdare reglering av försäkringsbolagen.

Obama har nu lyckats förändra ett system som en rad presidenter de senaste hundra åren försökt ändra, utan resultat. Men den kontroversiella lagen är en kompromiss - och inte så radikal som Obama ursprungligen föreslog.

– Det är såhär förändring går till, sa Obama i sitt tal inatt, vi har visat att USA inte backar för utmaningar.

President Obama väntas skriva under den nya lagen senare i dag, måndag. Efter det väntar ytterligare en omröstning i senaten om vissa tilläggsförslag. Men den historiska reformen är i grunden klar.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Publiken om Obama


FighterHayabusa
via #link=189416#
Obama är en bluff. Precis som George W. jobbar han för storkapitalet och Wall Street och inte för det amerikanska folket.

Micke Friberg via #link=189417#
Jag gillar Obama, han verkar sköta sig bra och har precis som Clinton ett par mänskliga ben i kroppen. Sen gjorde ju Clinton bort sig men å andra sidan så har rätt många presidenter gjort rätt många misstag, det känns oundvikligt att misstag görs.

Anders Berggren via#link=189417#
Tycker bra att han visar handels kraft kör över republikanerna och han ger upp visionen att de ska kunna ena landet politiker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.