1 av 2
2 av 2
avtalsrörelsen

Facket hotar med butikstrejk

Eftersom fackförbundet Handels inte har kommit överens om nya löneavtal med arbetsgivarna, så har de varslat om strejk. Från den 1 april ska 5 000 anställda på 79 arbetsplatser strejka.

Det handlar om flera stora företag, bland annat H&M, Ikea, Ica, Willys och Åhléns.

Diskutera vad du tycker om strejken! Rätt eller fel?

– Det är ju en helg när man kanske kan sätta lite press på arbetsgivaren för att få igenom sina villkor, så jag förstår tanken. Men det är ju inte roligt om man vill handla säger Eva Stein som handlade mat i Linköping i dag.

Men Lars-Anders Häggström, som är ordförande i Handelsanställldas förbund, tröstar: 

– Vi bedömer att det kommer att slå ganska hårt, men konsumenten kommer inte att känna av det speciellt mycket. Men det kommer företagen att göra, säger han. 

Ikea, Willys, Åhléns och Ica är några av företagen det här berör. Med hot om strejk vill Handels sätta press på arbetsgivarna, bland annat för att få högre löner i det nya avtalet.

– Vi har inga orimliga krav om man kollar på hur bra handeln går just nu. Man kan ju jämföra med de bonusar vd:arna har, säger Mattias Rutgersson som jobbar på Icas lager i Kungälv.

För lageranställda handlar det om minst 620 kronor mer i månaden. En annan viktig fråga är villkoren för hur företagen får ta in folk från bemanningsföretag.

Det här är sjunde veckan som parterna förhandlar utan att komma någon vart. Facket skyller på Svenskt Näringsliv som har bestämt att avtalen för anställda inom industrin måste skrivas först, för att bestämma vilken nivå handelns löner ska ligga på.

– Vi skulle gärna ha varslat Svenskt näringsliv eftersom det är de som blockerar alltihop, men nu är det Svensk handel som är motpart så det är där pressen får sättas, säger Lars-Anders Häggström.

Och Dag Klackenberg, som är vd för Svensk Handel, vill också att avtalet ska vara klart innan mars är slut.

– Det är klart att jag vill undvika en strejk, säger han.

Henrik Lindberg är arbetsmarknadsforskare på Ratio, näringslivets forskningsinstitut och undervisar också i arbetsmarknadskunskap på Stockholms universitet.

Vad är vitsen med att låta industrin få klart med sina avtal först?

- Dels är det något som är bestämt och underskrivet i något som kallas industriavtalet, och det ekonomiska skälet är att industrin är konkurrensutsatt på ett helt annat sätt än till exempel företag inom handeln.

Om till exempel handeln skulle sluta avtal före industrin så finns en risk att lönenivåerna drar iväg till nivåer som inte matchar utländska industriarbetares löner. Eftersom att industrin i Sverige exporterar mycket och konkurrerar med utländska företag finns en risk att de svenska varorna blir för dyra, och att svenska industrin förlorar kunder.

- Vi tappar i konkurrenskraft för varje procentenhet löneökningar som ligger över löneökningar som finns i våra viktigaste konkurrentländer, och det tappar vi jobb på i Sverige, säger Henrik.

Men blir industrin stressad av att Handels har varslat om strejk?

- Om det här är början på något nytt, att andra branscher sätter press på industrin, att göra upp om avtal som de egentligen kanske gärna skulle avstå ifrån, då tror jag att det blir lite stressade.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".