mediciner mot depression

"Som att spela rysk roulette med en hel generation"

Över 60 000 unga fick medicin mot depression förra året. Det är många fler än man tidigare har trott, säger Birgitta Jonasson som är psykolog och psykoterapeut.

Hon är en av dem som tagit fram de nya sifforna - och menar att det skrivs ut alldeles för mycket.

– En stark biverkning för unga människor är att det kan bli sexuella funktionshinder. Att man inte kan känna, att man inte kan få orgasm, säger Birgitta Jonasson.

Fler än 16 000 killar och över 30 000 tjejer fick utskrivet medicin mot depression förra året. Ytterligare flera tusen fick medicin mot sömnproblem eller smärtor. Att siffrorna var så höga förvånade Birgitta Jonasson, som är legitimerad psykolog och psykoterapeut och som är en av dem som tagit fram siffrorna på uppdrag av Socialstyrelsen.

– Jag tycker att det är att spela lite rysk roulette med en hel generation. Vi vet inte på lång sikt vad det gör med unga människor som börjar äta och deras hjärnor som ska utvecklas.

Hon menar att det skrivs ut för mycket antidepressiva medel och tror att det beror på bristande resurser och att unga tjejer inte prioriteras.

– Då är det billigare att skriva ut piller och man kan i alla fall säga att man har gjort någonting, säger Birgitta Jonasson.

I stället tycker hon att man borde satsa mer på samtal, psykoterapi och andra metoder.

– Vad finns det för hjälp att få utanför tabletterna? Det här leder lätt ju gärna till att det ökar och ökar så att det är väldigt många kvinnor som äter antidepressiva tabletter. Det är ju inte ett sådant samhälle vi vill ha, säger Birgitta Jonasson.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista