it

Google slutar censurera i Kina

Google har lagt ner sin censurerade kinesiska sökmotor, och omdirigerar i stället kinesiska användare till en ocensurerad sökmotor baserad i Hongkong. Kinas regering har reagerat starkt, men för kinesiska användare blir skillnaden i praktiken liten.

Tidigare på P3 Nyheter:

Läs om saken på

När man går in på google.cn i dag omdirigeras man i stället automatiskt till google.com.hk, en ocensurerad sökmotor baserad i Hongkong.

Sidan erbjuder användare från Kina att välja de förenklade tecken de är vana vid, och Google plockar fram alla sökträffar. Problemet är att den statliga brandväggen lika effektivt som vanligt skärmar av de ämnen och sidor som bedömts som alltför känsliga i Kina.

Så för användare på jakt efter information om till exempel de tibetanska eller uiguriska självständighetsrörelserna eller den förbjudna andliga rörelsen Falun gong, gäller det precis som vanligt att hitta ett program som kan hjälpa en att "hoppa över muren", som det kallas när man tar sig över den statliga brandväggen.

Den kinesiska regeringen har fördömt Googles beslut att sluta med den censurerade sökmotorn Google.cn, och hävdar att företaget bryter mot ingångna avtal med kinesiska myndigheter. Google uppmanas att följa kinesiska lagar.

Nyheten om Googles beslut ledde till att företagets aktie sjönk med 0,4 procent på Nasdaqbörsen medan den konkurrerande kinesiska sökmotorn Baidus aktier steg 1,6 procent.

Det amerikanska IT-företaget fortsätter med sin verksamhet på kontoret i Peking, som har anställda och bland annat sysslar med forskning.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".