Högskolorna vill hyra ut lägenheter

Snart kanske studenter får hjälp av sina högskolor att hitta någonstans att bo. I dag får universiteten inte hyra ut bostäder till svenska studenter, men det vill regeringen ändra på för att komma åt bostadsbristen.

De senaste terminerna har vandrarhem och militärtält fått bli studentbostäder när bristen har varit som mest akut, men snart kan högskolorna få hjälpa till med boendet.

– Det känns jättebra om det kommer bli lättare att få bostad. Speciellt jag som inte kommer från Stockholm från början har inte kunnat stå i bostadskö och då ligger jag lite bakom, säger Frida Jostrand som pluggar juridik på Stockholms universitet.

I Stockholm börjar antalet personer som köar för ett korridorsrum eller en lägenhet närma sig 50 000.

– Jag tror att det kan vara en nackdel för Stockholms universitet, att man drar sig för att söka hit för att man vet att det är så svårt att få tag i bostad. Och det är dyrt att bo i andra hand, säger Frida Jostrand.

I höstas lånade rektorn för Lunds universitet ut sin soffa till en student som inte hade någonstans att bo. Universitetet har också bett regeringen om att själva få börja hyra ut bostäder, och i dag sade utbildningsminister Tobias Krantz att han vill testa ett sådant system.

– Redan i dag har man möjlighet att ta det här ansvaret för utländska studenter. Vi tycker att det är rimligt att man åtminstone under en försöksperiod har möjlighet att göra det även för svenska studenter.

Och det kommer Stockholms universitet göra, säger förvaltningschefen Ann-Caroline Norström.

– Vi kommer mycket aktivare att försöka blockhyra lägenheter, alltså hyra många lägenheter tillsammans som man sedan kan hyra ut till studenter.

Hon tror att det kommer bli lättare för den som vill plugga i Stockholm att få tag i lägenhet.

– Fler bostäder absolut, det kommer vi att satsa på.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista