1 av 2
2 av 2
Piratpartiets Rick Falkvinge
POLITIK

Jobben het fråga för väljarna

Jobben är den viktigaste frågan enligt väljarna i det kommande valet. Men frågor som varit omdebatterade i medierna är inte lika intressanta. Det visar en ny undersökning som Sifo gjort för Sveriges Radio.

Vilken fråga är viktigast för dig i valet? Diskutera!

Bara en procent av väljarna tycker att det är viktigast med integritetsfrågor, som är en kärnfråga för Piratpartiet. Men Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge är inte orolig.
– Siffrorna var ungefär likadana inför EU-valet, och där slog vi alla rekord på en skosnöresbudget. Demokrati fungerar så att om våra frågor inte är viktiga så kommer vi inte in i riksdagen. Om våra frågor upplevs som viktiga så har vi en plats i riksdagen efter höstens val. Så fungerar det och så måste det fungera, säger han till P3 Nyheter.

Jobben viktigast
I stället för integritetsfrågor är det jobben som är viktigast. Det tycker 34 procent av väljarna, alltså mer än var tredje väljare. Unga mellan 15-29 år tycker också att jobbfrågan är viktigast.
Väljarnas näst viktigaste fråga är vården. Sedan kommer i tur och ordning skolan, äldrevården och miljön.

Linnea Edin
linnea.edin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".