Piratpartiet förlorar halv miljon

Piratpartiet har problem med både ekonomin och internt tjafs inför riksdagsvalet.

Valberedningen vill peta EU-parlamentarikern Christian Engström från partistyrelsen, vilket har fått honom att dra tillbaka en halv miljon kronor som han hade tänkt låna ut till partiet inför valet.

I slutet av april har Piratpartiet årsmöte, och medlemmarna ska rösta om vilka som ska sitta i den nya partistyrelsen.

Men får valberedningen som de vill så kommer affischnamnet Christian Engström och två personer till att få kicken.

– Jag har väldigt svårt att förstå hur valberedningen har resonerat, det ska jag faktiskt erkänna, säger Christian Engström.

Förändringarna gör att Christian Engström inte längre har någon lust att låna ut de 500 000 kronor som skulle ha hjälpt Piratpartiet att ta sig in i riksdagen.

"Känns över hela organisationen"
– Det är jättemycket pengar för oss, vi har inget partistöd. Det här känns över hela organisationen helt klart, säger Piratpartiledaren Rick Falkvinge om det uteblivna lånet.

Han tycker att valberedningen gör fel i att inte vilja ha kvar Christian Engström. Att Engström skulle ha skaffat sig för stor makt genom att betala flera styrelsemedlemmars lön med sin egen EU-lön håller Falkvinge inte med valberedningen om.

– Jag vill ju ha kvar Christian Engström i styrelsen, det är ingen som helst hemlighet.

Det känns ju ganska demonstrativt med tanke på vad han har haft för roll hittills, att han plötsligt inte ska vara med längre?

– Visst upplevs det så, inte minst av honom själv. Det är ju lite det som är upprinnelsen till den situation vi har just nu, säger Rick Falkvinge.

Men han tror ändå att Piratpartiet kommer att lyckas skrapa ihop tillräckligt med pengar för att få till en valkampanj, och någon splittring i partiet vill han inte bekräfta.

– Är du orolig?

– Nej, nej.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".