"Många saker gör att vi känner oro"

Uppdaterad 15:30

Reaktionerna har varit många efter SVT:s igår som berättade om 14-åriga "Linnea" som blev våldtagen på en skoltoalett. Trots att killen som våldtagit henne erkänt och blivit dömd, så var det "Linnea" som blev smutskastad och beskylld för att ljuga.

I tusentals kommentarer på nätet undrar många hur skolan och kommunen kunde tillåta att det hände. Och nu tidigarelägger Skolinspektionen sitt besök på skolan.

Kajsa Åslin, Svenska kyrkan:

Anette Nybom, Skolinspektionen:

Katarina Wennstam, författare:

Vad tänker du om hela historien? Diskutera!

– Vi tycker att vi behöver tidigarelägga besöket Det verkar ju vara en hel del saker som gör att man känner en oro, att det här behöver vi titta på tidigare än i höst, säger Anette Nybom på Skolinspektionens Umeåavdelning.

Det grova språket i hatkampanjerna mot "Linnea" är en av anledningarna till att Skolinspektionen vill agera, även om man inte vet hur mycket elever från Bjästaskolan har skrivit och sagt.

Anette Nybom säger att hon undrar över elevernas värderingar, och att skolan inte verkar ha förstått hur utsatt "Linnea" var på nätet.

– När man borde fått reda på det går inte att säga. Men det känns ju som att här borde man ju både förstått och agerat tidigare än vad man gjort.

Krismöte på skolan idag

I dag har det varit krismöte på "Linneas" skola, och Örnsköldsviks skolområdeschef Anders Fager säger att det var jobbigt att se Uppdrag granskning i går

– Är vi så här dåliga? Har det misslyckats så här totalt, har vuxenvärlden svikit flickan? Det var jättejobbigt att se på det.

Han tycker att skolan måste bli bättre på att lära eleverna källkritik och att inte dras med i ryktesspridning. Men han tycker inte att kommunen eller skolan har gjort några direkta fel.

– De saker vi fick kännedom om, de polisanmälde vi. Vi hade ett flertal polisanmälningar under den här tiden om kränkande behandling mot flickan.

Skolan har blivit utredd och fått kritik

Skolinspektionen har redan tidigare utrett "Linneas" fall och kritiserat skolan för att de inte gav henne tillräckligt med stöd. Det finns också en separat utredning hos Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Men de nya uppgifterna som har kommit fram, bland annat kring att killen som våldtog henne fick komma på skolavslutningen, väcker nya frågor om hur skolan styrs säger Anette Nybom.

– Sättet att genomföra skolavslutningen som det föreföll, under prästens ledning. Var var skolledningen? Det kan man också fundera över. Det är signaler och frågetecken som vi känner att vi behöver utreda.

"Vi har svårt att gärningsmannen är någon man gillar"

Katarina Wennstam, som har skrivit flera böcker om hur samhället ser på våldtäktsoffer har sett i många andra våldtäktsmål att det är killarna som omgivningen sluter upp kring, samtidigt som tjejen får skulden.

– Vi har så svårt att acceptera att en gärningsman är en ung kille, en person som man gillar och tycker om, säger hon.

I spreds lögner och rykten bland både vuxna och unga. Katarina Wennstam ser hela historien som ett stort svek från vuxenvärlden och menar att skolan har ett stort ansvar.

– Skolan har brutit mot lagen när de inte har hjälpt tjejen. Kyrkan har ett moraliskt ansvar och behöver nog stanna upp och fråga sig vad de gjorde när de släppte in killen på en skolavslutning, säger hon.

Prästen ångerfull

När SVTs Rapport pratar med prästen Lennart Kempe idag, så ångrar han det han gjort.

– Jag känner mig ledsen för flickans skull och arg på mig själv som var så fruktansvärt klantig i uttalandet. Här är det flickan som måste få all uppbackning, säger Lennart Kempe till SVTs Rapport.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Publiken om Linnea-fallet

@smulgubbe: Jättebra att det följs upp. Tysta våldtäktsanhängarna nu.
Via #link=189416#

Emma Stene: Trots att jag är aktiv i Svenska Kyrkan så tycker jag verkligen att de gjorde fel där.
Via #link=189417#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista