ACTA-avtal läckt på nätet

Det hemliga ACTA-avtalet mellan bland annat EU-kommissionen, USA och Japan har läckt ut och finns att ladda ner på nätet.

Carl Schlyter som sitter i EU-parlamentet för Miljöpartiet menar på att dokumentet som det handlar om är det riktiga avtalet.

---Det finns textbitar och datum som är dom samma och det verkar vara korrekt.

Själva avtalet är menat att bli ett lagförslag som ska stoppa varumärkesförfalskning.

Men kritikerna har sagt att det här kommer att bli en attack på människors privatliv, på nätet men också i det verkliga livet.

Sprickan mellan EU-parlamentet och EU-kommissionen är stor.

Carl Schlyter menar att dokumentet visar på att kommissionen har ljugit för parlamentet om vad avtalet innehåller. Så som det är skrivet nu kan privatpersoner komma att kontrolleras mycket hårdare av tullen när de ska ta sig över gränserna.

---När tullen nu har befogenheter att titta mycket noggrannare på privat personer, och om avtalet är skrivet så att privatpersoner SKALL undantas från lagen, då är det en trygghet att du vet att de inte kan kolla igenom vad du har i din dator och ipod. Om det däremot bara står att de FÅR undantas, då betyder det att de ändå kan kolla igenom dina saker.

Carl Schlyter berättar också att USA i avtalet fortsätter att pusha för förslaget om att bredbandsleverantörer ska stänga av användare som laddar ner olagligt material.

---Det handlar om den famösa three strikes out-regeln och det är mycket allvarligt.

Nyligen röstade parlamentet för att ACTA-förhandlingarna borde skötas mer öppet. Men kommissionen tog en motsatt ståndpunkt. Carl Schlyter är kritisk till så som det är nu.

---Kommissionen säger att parlamentet inte får tillgång till dokumenten, men "lita på oss, vi ska berätta vad de innehåller." Och när de säger vad de innehåller så stämmer det inte överens med det vi ser. Det är väldigt allvarligt.

Ramin Farzin
ramin.farzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista