Elever på Pauli Gymnasium i Malmö.
valet 2010

Förtidsröstning på skoltid ska få fler att välja

Röstning på rasten - det är idén som ska få fler förstagångsväljare att rösta i valet i september. I Malmö planerar man att låta eleverna förtidsrösta på skoltid på gymnasieskolorna, till exempel på Pauli gymnasium där Rebecka Boij är elev.

Är det ett bra initiativ, eller ska politiken hållas borta från skolan? Diskutera!

– Många är väl lite lata, så om man gör det under skoltid kommer väl fler ta sig tid till det än om det var på fritiden, säger Rebecka Boij.

När det är val till riksdag, kommun och landsting den 19 september så är det nästan en halv miljon personer som får rösta för första gången. Tusentals av dem går på gymnasiet och på några skolor kommer de som fyller 18 senast på valdagen kunna rösta i förtid.

Elisabeth Svensson är administrativ chef på Pauli gymnasium i Malmö, en av skolorna som planerar att ha förtidsröstning på skoltid.

– Det är väl en fin tanke att eleverna ska kunna göra det på skolan, säger Elisabeth Svensson.

Unga väljare röstar inte i samma utsträckning som äldre, även om det har ökat i de senaste valen. I Malmö hoppas man kunna ha förtidsröstning på alla gymnasiskolorna och att det på så sätt blir fler som röstar. Man kommer också ordna valdebatter.

– Allt som kan göra att fler deltar i demokratin, att fler röstar, är positivt, säger Karolina Göransson som är lärare i samhällskunskap på Pauli gymnasium.

Exakt hur röstningen kommer gå till är inte klart än, men skolorna samarbetar med Valnämnden nu för att idén ska bli verklighet. Malmö är en av de första städerna som provar idén med förtidsröstning på skolan, men i Alingsås utanför Göteborg och i Fagersta utanför Västerås verkar det också kunna bli verklighet. Rebecka Boij tycker att det är en bra idé.

– Annars på sin fritid tror jag inte att många tar sig tid. Kan man göra det under skoltid så tror jag att fler är med och kan göra skillnad.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".