Övningskörning

Enklare regler för handledarna

Uppdaterad 14:54

Personer som övningskör privat ska inte längre behöva gå den obligatoriska handledarkursen samtidigt som personen de ska köra med föreslår regeringen.

För det innebär att både elever och handledare kan tvingas gå flera gånger om de ska övningsköra med olika personer.

Läs och hör också om hur regeringen

Här är hela  .

Berätta! Har du behövt gå kursen flera gånger?

Föräldrar och barn, kompisar och syskon och andra personer som planerar att övningsköra med varandra sitter samlade i en liten föreläsningssal på en trafiksskola i Göteborg. En av de som sitter och lyssnar är Maja Herrnsdorf, 20 år. Som det är i dag måste hon gå den här kursen tillsammans med de hon tänkt övningsköra med, om hon skulle komma på i ett senare att hon vill köra med någon annan måste hon betala kursavgiften en gång till och gå kursen igen.

– Jag funderade på att köra med en vän, men han är inte här nu. Så då skulle jag få gå kursen igen. Det känns lite onödigt, gör det ju, säger hon.

Samma problem blir det också för till exempel en förälder som vill köra med sina barn eftersom man då måste gå om kursen för varje nytt syskon. Anledningen till att lagen ser ut så är för att det bedömts som en pedagogisk vinst att gå kursen med den man ska köra med. Men det är en procedur som upplevts onödig, både kostnads- och tidsmässigt.

– Det är sådant som både trafiksskolor och vi direkt möter - att man tycker att det känns lite överarbetat, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson (C).

Men är det inte vettigt att man går kursen ihop med den man ska köra med?

– Det är en bedömning som har gjorts nu. Man kan fortfarande välja att gå tillsammans, samtidigt finns det familjer som tycker att det finns ett värde i att flera parter kan vara handledare till samma elev även om man befinner sig på olika håll i landet.

Lagändringen är tänkt att träda i kraft i höst och för Maja Herrnsdorf är det ett positivt besked.

– Det känns bra för då kan man ändra sig vara lite mer flexibel, säger hon.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

FAKTA: Handledarkurs

För att få övningsköra privat måste både handledaren och eleven gå en tre timmar lång handledarkurs. I kursen får man lära sig regler för övningskörning och tips på hur man kan gå till väga.

Priset varierar bereonde på vilken trafikskola eller utbildningsställe man vänder sig till, men ett vanligt pris är runt 400 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".