Ungdomshem

BO vill ha bort isoleringscellerna

Barnombudsmannens har släppt en ny rapport om ungdomshem idag. BO har granskat fyra ungdomshem runt om i landet och intervjuat 35 personer som bor där. De tillfrågades om bland annat trygghet, rättssäkerhet och skolgång.Bland annat vill BO att isoleringscellerna ska tas bort.

P3 Nyheters reporter Lars-Peter Hielle besökte ungdomshemmet Rydsbrunn i Ryd och träffade institutionschefen Lars Fredriksson.  Han säger att cellerna måste vara kvar.

Här kan du lyssna på inslaget:

– Det är nästan så att fantasin tar slut i det läget, jag har väldigt svårt att se säkerheten i det läget på en avdelning, framförallt en låsbar avdelning, både för de andra som sitter där och personalen sida säger Lars Fredriksson.

Men Barnombudsmannen vill att isoleringscellerna ska bort helt och hållet.  Tidigare har även FN:s Barnrättskommitté kritiserat Sverige för att man har isoleringscellerna kvar.

Och Mia 14 år sa så här i BO:s granskning av SiS- hemmen "Det skulle inte få finnas någon isolering utan bara ett rum med en soffa, där man kan sätta sig och prata istället för att låsas in i ett rum med madrass."

– Det är alltid det som vi strävar efter när vi vill bryta en situation, " kom vi går undan", men i bland är våldsamheten så stor så att vi måste vi få ett omedelbart stopp, säger Lars Fredriksson. 

Men det är inte bara isoleringscellerna som BO Fredrik Malmberg vill göra något åt. Han vill även införa ett oberoende barnombud som ska vara för dem som sitter på hemmen. Och att alla som sitter på de statliga ungdomshemmen ska få grundskoleutbildning.

Så här säger en 18 årig kille som finns med i BO:s rapport idag. "Jag har inget att göra och går bara två timmar i skolan..... Vi borde få mer utbildning"

--Ungdomarna är väldigt nöjda med den utbildning man får, men dem är inte nöjda med att man inte kan läsa alla ämnen och få betyg i alla ämnen. Och där är vi kritiska. Alla barn som är omhändertagna ska få samma utbildning som alla andra barn, säger Fredrik Malmberg som är Barnombudsman.

Ingegerd Nord ansvarar för undervisningen på ungdomshemmet i Ryd och där ger man eleverna en grundskoleutbildning men det gör man inte på alla statliga ungdomshem säger hon.

– Jag tycker att det är dåligt helt enkelt, jag tycker det är synd att eleverna inte får möjlighet, vi har ju ändå möjlighet att kontrollera dem på ett annat sätt säger Ingegerd Nord på SIS hemmet Rydsbrunn i Ryd.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".