vulkanutbrottet på island

Norra Europas himmel blir tom i natt

Uppdaterad 15:00

Ett vulkanutbrott på Island har stoppat flygtrafiken i flera länder i Europa. Aska från utbrottet har spridit sig med vinden, och riskerar att skada flygplansmotorer. Alla svenska flygplatser utom den i Visby kommer stänga klockan sex ikväll. Hela svenska luftrummet ska vara stängt till klockan 22.

Lyssna:

Enligt brittiska  prognos kommer askmolnet sprida sig över större delar av Sverige under dagen.

Flygtrafiken i både Storbritannien, Sverige och flera andra länder har fått stora problem på grund av ett vulkanutbrott på Island som började igår.

I och med utbrottet har moln av aska börjat komma ner mot Europa från Island. Askan påverkar flygplansmotorerna och kan göra att de tappar i effekt och stänger av. När flygplan flygit genom askmoln tidigare har det hänt, därför väljer flygmyndigheterna att ta det säkra före det osäkra.

Storbritannien stänger hela sitt luftrum från klockan ett, Irland och Norge har redan gjort det och Danmark planerar en stängning från och med ikväll. De svenska flygplatserna stänger allt eftersom att askmolnet sveper in över landet från väst. Exakt vilka tider det handlar om kan du läsa på .

Vulkanen Eyjafjallajökull fick ett utbrott natten till igår, och spydde ut stora mängder aska. Enligt brittiska Met Office kommer askan fortsätta sprida sig söderut under dagen och till slut täcka hela Sverige.

Flygmyndigheterna i de olika länderna uppmuntrar nu de som är inbokade på flyg de närmaste dagarna att hålla kontakt med sina flygbolag, för att veta om flyget ska gå eller inte.

SJ säger att de just nu undersöker om det går att sätta in extravagnar mellan Norrland och Stockholm.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".