1 av 4
Alla flygningar inställda på Arlanda.Victor Delerue, Victor Daviet och Julien Mata från Frankrike väntar på ett plan till Kiruna där de skall spela in en snowboardfilm.
2 av 4
Det är vulkanen Eyjafjällajökull som spottar ut all aska.
3 av 4
Rökmoln från vulkanen Eyjafjallajökull
4 av 4
En datorskärm i Sky City på Arlanda visar det tomma luftrummet.
VULKANUTBROTTET PÅ ISLAND

Bortresta svenskar kommer inte hem

Tolv länder i Europa har nu helt eller delvis stängt sina luftrum på grund av askmolnet från Island. En av de resenärer som påverkas av flygstoppet är Liza Bcheri, som är fast i Huhrghada i Egypten.

60 procent av den europeiska flygtrafiken är inställd i dag. Det meddelar den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten. Och cirka 3 000 svenska charterresenärer är fast på sina resmål på grund av flygkaoset.
Liza Bcheri är fast i Huhrghada i Egypten.
– Först trodde vi att planet var försenat, men sen fick vi information om att vi inte skulle lyfta.

"Bra information"
Liza och hennes syster skulle ha åkt hem från Egypten i går, men nu är de alltså fast där tillsvidare. Fritidsresor som de reser med, har fixat boende åt dem, och Liza tycker att de har fått bra information från charterbolaget.
– Vi har fått väldigt bra information via sms, både i går och idag.

3 000 berörs
Samtidigt säger Liza att varken hon eller Fritidsresor just nu vet när de kan komma i väg. Sammanlagt är det kring 3 000 svenska charterresenärer som inte tar sig hem. Flera flyg som skulle ha landat på Landvetter och Arlanda i går kom aldrig fram, utan omdirigerades till andra resmål som Kreta Mallorca och Cypern.

Står stilla
Vulkanaskan i luften över Europa kommer att påverka flygtrafiken åtminstone under de närmaste 24 timmarna. I Sverige så står flygtrafiken fortfarande stilla, delar av luftrummet över Norrland har öppnats och öppnas allt eftersom, men de allra flesta flyg är fortfarande inställda eftersom att de inte har någonstans att flyga.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".