Lindesberg

Vårdare på behandlingshem slogs blodig

Tre killar mellan 18-20 sitter anhållna just nu i Örebro misstänka för misshandel på en vårdare i ett behandlingshem. Den 31 åriga vårdaren har misshandlats med ett tillhygge och har fått allvarliga skador i ansiktet och huvudet. Förra året så rapporterades hos Statens institutionsstyrelse över hundra händelser där vårdare på behandlingshem misshandlats med tillhyggen.

På behandlingshemmet utanför Lindesberg är man chockade över händelsen.

– Tre av våra sex elever som är placerade på den öppna avdelningen vistats med en personal i det vi kallar tv-spelsrummet och där har meningsskiljaktigheter av något slag uppstått. Vi vet inte riktigt vad men det har gått fort och det innebär att en eller flera har slagit ner vår medarbetare. Han har blivit kraftigt misshandlad och blivit förd härifrån under natten till Lindesbergs lasarett, säger Kenneth Augustsson som är institutionschef för behandlingshemmet.

– Det är en händelse som vi absolut inte är vana vid. Det klart vi är i chock över att något sånt här kan hända och framför allt på en avdelning där eleverna är öppen placerade och genomgått en längre tids behandling.

Statens institutionsstyrelse, SIS, är ansvariga för behandlingshemmet. Där jobbar Stig Arne Tengmer som säkerhetssamordnare och enligt honom så rapporterades 110 händelser förra året där intagna slagit till vårdare med olika typer av tillhyggen.

– Tittar man på den målgruppen som vi har hand om så är det ju så att samhället har prövat allt annat innan man gör en placering på SIS institutionen. Det betyder att det är ungdomar som har mycket erfarenheter av våld som placeras hos oss, säger Stig Arne Tengmer.

Paloma Vangpreecha
paloma.vangpreecha@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista