EU-parlamentet

Miljöutskottet vill stoppa köttklister

Uppdaterad 17.00

Nu har miljöutskottet i EU-parlamentet röstat om att stoppa köttklister, eller trombiner som det heter. Det består av ko- eller grisblod och kan användas för att klistra ihop mindre köttslamsor till filéer exempelvis. Diskussionerna om det här har varit heta senaste tiden och tidigare har EU-kommissionen röstat för förslaget.


Sveriges jordbruksminister Eskil Erlandsson (C), vill att det stoppas.

Läs om tidigare turer:  

I mitten av maj ska hela EU-parlamentet rösta och då kommer det avgöras om köttklister ska tillåtas i EU.

Kan du tänka dig att käka ihopklistrade köttslamsor?

– Jag välkomnar det ställningstagande som utskottet har gjort av det skälet att jag ser inget mervärde för konsumenter, säger Eskil Erlandsson-

 Det så kallade köttklistret har väckt en hel del debatt. Trombin, som ämnet egentligen heter, består av ko- eller grisblod och kan användas för att klistra ihop mindre köttslamsor till filéer till exempel. När EU-kommissionen röstade om köttklister i vintras så röstade Sverige ja. Enligt Eskil Erlandsson har Sverige varit emot köttklistret hela tiden men eftersom majoriteten av de andra länderna var för så inriktade sig Sverige på att få med ett tillägg i stället om att det måste stå tydligt i innehållsförteckningen om köttet är ihopklistrat, och att man inte får servera det på restauranger eller i storhushåll, till exempel på skolor.

 Men en märkning är inte tillräckligt tycker Åsa Westlund, hon är Europaparlamentariker för Socialdemokraterna och den som lade förslaget om att stoppa köttklistret.

– Själva ämnet köttklister är ju till för att framställa något som det inte är, alltså delar av kött ska framställas som en hel bit kött. Risken är jättestor att konsumenter vilseleds, säger Åsa Westlund.

Om det blir något köttklister eller inte inom EU blir upp till Europaparlamentet att bestämma nu, de ska rösta om det i mitten på maj.

– Jag har hela tiden trott att det kommer vara tufft att stoppa det här, eftersom det har haft stöd av alla medlemsländer utom ett. Men efter dagens omröstning ser det ju betydligt mer lovande ut. Det var ju en ganska stor majoritet som röstade för ett förbud.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista