Riksdagsledamot Inger Davidsson (KD)

Tuffare tag mot att sprida sexbilder

Uppdaterad 17.00

Alliansen vill skärpa lagen så att det blir lättare att åtala personer som till exempel spridit nakenbilder på sitt ex på nätet, utan att ha tillstånd till det.

Istället för förtal vill Alliansen att brottet ska räknas som ofredande. Idag funkar det nämligen inte,  tycker Inger Davidsson som är kristdemokrat och vice ordförande i riksdagens justitieutskott.

Håller du med om att det är rätt att skärpa straffen?

– Lagen är tandlös helt enkelt, det är väldigt många unga tjejer och kvinnor som råkar ut för det här, men det är väldigt svårt att väcka åtal.

Idag klassas det som förtal eller grovt förtal, om någon till exempel spridit en film där två personer har sex, utan att ha rätt till det. Men det är väldigt sällan som en åklagare kan användas sig av den lagen för att åtala någon, säger Inger Davidsson.

– När lagen skrevs så var den ju tänkt för förtal i den verkliga världen, så att säga, lagstiftningen har inte hängt med i utvecklingen när det gäller spridning av kränkande bilder och filmer.

Det Alliansen och Inger Davidsson säger att de vill göra nu, om dem vinner valet, är att ta fram ett lagförslag som gör det lättare att åtala personer för spridning av till exempel nakenbilder. Tanken är att det ska skrivas in under lagen om ofredande, och sexuellt ofredande.

– Först måste vi så klart utreda vad vi har för möjligheter och rådfråga lagkunniga människor, men det här är den möjliga väg vi ser för att göra lagen mer kraftfull.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista