Vill höja skatten på bensin

Uppdaterad 17:44
Om de rödgröna partierna vinner valet kommer de att höja bensinskatten med nästan 50 öre per liter de närmsta två åren. Det skulle ge staten ungefär åtta miljarder i skatteintäkter.

Förslaget är en kompromiss mellan partierna - Miljöpartiet ville egentligen ha en höjning på två kronor per liter, medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lade sig mycket lägre.

Vad tycker du? Finns det bättre sätt att minska utsläppen?

– Det blir i två steg. Det är 29 öre vid första tillfället och 20 öre vid nästa. Det är de enda två steg vi bedömer att vi kommer att göra under den här mandatperioden, säger Maria Wetterstrand.

Det här ingår i den rödgröna oppositionens kommande förslag om miljöskatter. För dem som till exempel bor på landsbygden och måste åka mycket bil så ska prishöjningen på bensin kompenseras av att man höjer reseavdraget, alltså det avdrag man får göra för resor i jobbet, säger Maria Wetterstrand. Men finansministern Anders Borg gillar inte förslaget.

– Det här en mycket dramatisk skattehöjning för vanligt folk. Det visar att när Socialdemokraterna och de rödgröna säger att de vill höja skatten för människor som har stora förmögenheter så är det i realiteten vanliga löntagare som drabbas av den här skattehöjningen.

Höjning i två steg
Enligt Miljöpartiets beräkningar så handlar det om 29 kronor mer per månad för en genomsnittlig bilist som kör 1500 mil om året, och 49 kronor mer i månaden det andra året, när bensinpriset höjs en gång till.

Victoria Alexander bor i Flyinge cirka 3,5 mil utanför Malmö. Här är ganska många beroende av att kunna ta bilen till jobbet då bussarna går sällan. Hon säger att en höjning av bensinpriset såklart skulle påverka hennes familj ekonomiskt, men knappast få fler att ställa bilen.

– Mer skatt är ju aldrig bra. Det kommer ju inte hindra folk att köra sina två bilar till stan ändå, säger Victoria Alexander.

I stället tycker hon att man ska satsa på att utveckla kollektivtrafiken.

– Jag tycker mer man ska kolla på infrastrukturen, hur det ser ut med kommunikationerna med buss, tåg och annat.

Höjningen av bensinskatten, tillsammans med andra höjda miljöskatter, ska tillsammans ge 11 miljarder till staten som kan användas för att införa mer miljövänliga bränslen till exempel, säger Maria Wetterstrand.

– Det finns möjlighet att göra satsningar på att få bilarna att byta bränslen och att få ut biobränslen på mackarna i hela landet, säger Maria Wetterstrand.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista