Hårt tryck på ny avdelning för sjuka tjejer

I oktober förra året öppnade ett särskilt centrum i Uppsala för kvinnor med sjukdomen endometrios.

Trots att var tionde kvinna i fertil ålder har den här sjukdomen så är mottagningen den enda i landet - och det är fler än väntat som har sökt sig dit. Linda är en av dem.

– Jag sökte ju hjälp och var inne på akutmottagningarna flera gånger, men där avfärdade man det lite med att "ja ja, det kallas menssmärta så ta en alvedon, det går över".

Man får väldigt ont i magen, det kan göra ont att ha sex och om det går tillräckligt långt kan man inte längre bli med barn. Endometrioscentrum i Uppsala finns till för att hjälpa dem som har sådana här problem. Lösningen är värktabletter, hormontabletter och ibland operation. 

"Hinner inte med alla"
-- Det har varit enormt många som har hört av sig och nu är det fler än vi hinner med, säger Matts Olovsson som var den som tog initiativ till att öppna en särskild mottagning.

Matts tror att det skulle behövas fyra fem såna här ställen för att kunna hjälpa alla.

I Danmark till exempel finns det tre stycken sedan tio år tillbaka, fastän det bara bor lite drygt hälften så många där som i Sverige. Matts Olovsson menar att sjukdomen borde få mer uppmärksamhet, men får det inte bara för att det är en kvinnosjukdom.

Det här är en typisk kvinnosjukdom som inte är livshotande men som innebär mycket lidande.

Smärtan kommer av cystor
Linda fick vänta i över tio år på att få veta att det var cystor på hennes livmoder och äggstockar som gjorde att hon hade ont.

Nu är hon opererad och behöver inte längre stanna hemma från jobbet när hon har mens.

– Oavsett vilken sjukdom man har så tror jag det är väldigt jobbigt att leva utan en diagno. Man har väldigt mycket ont och det är väldigt psykiskt jobbigt att ha ont och inte bli tagen på allvar. 

Två nya center kommer startas

Både i Skåne och i Stockholm planerar man att starta särskilda centrum för endometrios. Marianne van Rooijen är verksamhetschefen på kvinnokliniken på Karolinska sjukhuset

-Det har varit en diskussion i flera år om att starta ett center. Men beroende på att vi inte haft kompetensen eller pengarna så har det inte hänt så mycket. Men nu hoppas jag att vi kan göra en kraftsamling.

Förutom i Stockholm vill man även i Skåne starta en mottagning det säger

Gunilla Bodelsson som är verksamhetschef på kvinnokliniken på Universitetssjukhuset MAS i Malmö

- Ja, absolut det finns ett värde av att samla kompetens på olika områden och endometrios är ett typexempel.

Enligt Marianne van Rooijen på Karolinska sjukhuset så är det viktigt med en mottagning för att öka kunskapen om sjukdomen.

- Det finns kvinnor som har svår mensvärk som kanske är hemma några dagar i månaden som bara får läkemedel mot smärta och inget annat. Det är säkert många som går runt och har sjukdomen utan att de ens vet om det

Stina Ivansson

stina.ivansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista