Efter klimatmötet i Köpenhamn

Hundratals vittnar mot polisen

Idag börjar den stora rättegången i Köpenhamn mot danska polisen. De anklagas bland annat för att ha gripit demonstranter på felaktiga grunder under de stora demonstrationerna i samband med klimattoppmötet i december. Ungefär 250 personer har anmält polisen.

– Vi blev satta på marken, mitt i december, i kylan i flera timmar i samma position. Man lät folk kissa ner sig, de fick inte gå på toaletten. Jag hade problem att använda mina armar i flera dagar efter den behandlingen, säger Mattias Bernardsson som är en av dem som greps under klimatmötet i december.

När den stora rättegången efter polisens massgripanden nu börjar är ungefär 250 personer kallade som vittnen. Det är dem som valt att gå vidare med sina anmälningar mot polisen. De anser att de greps av polisen på felaktiga grunder eftersom de aldrig var misstänkta för något brott.

– Polisen får bara massomhänderta om man utgör en fara för allmänheten och den allmänna säkerheten, så var inte fallet, säger Mattias Bernardsson som sitter i kommunfullmäktige i Haninge för Rättvisepartiet Socialisterna.

– Vi gick i en fredlig massdemonstration, vi var över hundratusen. I vår del gick familjer med barnvagnar. Det var inga oroligheter, inget störande av den allmänna ordningen.

Förutom Mattias Bernardsson så greps upp emot 400 personer under den stora klimatdemonstrationen och det väckte mycket upprördhet. Flera personer anmälde polisen för tortyr efter att de tvingats sitta med handfängsel på marken i upp emot fyra timmar.

Inför klimattoppmötet skärpte Danmark lagarna mot demonstranter så att polisen hade större möjligheter att gripa folk, men att de fick sitta på marken i flera timmar berodde på att de inte hann ta hand om alla. Det var inte okej, har Köpenhamnspolisens presstalesman Lars Borg tidigare sagt. Mattias Bernardsson hoppas på en fällande dom mot polisen nu.

– Jag vill ha en dom som garanterar att ingen annan blir utsatt för samma behandling när de utövar sin demokratiska rätt att demonstrera, säger Mattias Bernardsson.

Klimatmötet 2009

FN:s klimatmöte i Köpenhamn 2009 ägde rum på Bella Center den 7 till 18 december 2009. Ungefär 15 000 delegater från 192 länder deltog i mötet och syftet med konferensen var att delegaterna skulle enas om åtgärder som kan bromsa den globala uppvärmningen.

Elin Joleby

Elin Joleby

elin.joleby@sverigesradio.se
#link=315812#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista