Avtalsrörelsen

Nytt avtal för hotell- och restaurang

Inatt blev det klart med ett nytt kollektivavtal inom hotell- och restaurangbranschen. Avtalet ska ge tryggare anställningsformer och mer pengar till de anställda, i en bransch där många jobbar med minimilöner.

Bland de viktigaste förbättringarna med det nya avtalet är enligt Ella Niia, som är ordförande på hotell- och restaurangfacket, att det kommer att bli svårare för arbetsgivare att ta in personal på extraanställningar, när det egentligen finns behov för fast personal - något som många gör.

– Då ska arbetsgivaren erbjuda en tillvsidareanställning istället. Det är en viktig förändring och ett skydd för den enskilde, säger Ella Niia.

Hotell- och restauranganställdas löner ligger på nivåer som är bland de lägsta inom alla LO-förbund. I det här avtalet som gäller i två år från och med nu så har man fått till en löneökning på minst 200 kronor i månaden det första året, och minst 290 kronors ökning i månaden det andra året.

Det här är alltså absolut minimum i de löneökningar som nu ska bli verklighet. Enligt en riktlinje i det nya avtalet ska löneökningen bli dubbelt så stor. Men hur det påslaget fördelas förhandlas det om på varje arbetsplats.

Till exempel så kan det alltså bli så att en person får 200 kr/månad i ökad lön det första året, medan en annan kan få 400 kr/månad.

Men enligt Ella Niia ger de allra flesta arbetsgivare alla sina anställda lika mycket.

Bara något kvarter bort från fackets lokaler ligger en familjerestaurang. Edgar Hayek jobbar som kock och servitör här och han sitter också i bolagsstyrelsen.

– Jag har en fast lön, inget extra OB-tillägg eller övertid.

Restaurangen har inget kollektivavtal och man kommer överens om allt mellan arbetsgivare och arbetstagare. Uppemot hälften av alla i branschen jobbar på ett ställe där kollektivavtal saknas. Men enligt Ella Niia får även de hjälp tack vare kollektivavtalet.

– Då har arbetsdomstolen sagt att man ska hitta vägledning i branschavtal, så då faller man tillbaka på det här avtalet ändå.

Men hon är inte nöjd med allt, OB-tillägget höjs med 40 öre till ungefär 19 kronor i timmen.

– Ja det är näst intill ett hån.