100 år av värnplikt går i graven

Nu i eftermiddags klubbade riksdagen igenom att värnplikten ska slopas. Från och med den första juli ska de som vill tillhöra försvaret - själva ansöka om att få det.

– Det är bra, då får man bara folk som verkligen vill göra lumpen, säger Lukas Levaj som mönstrade i Stockholm i dag.

Vi är på pliktverket i Stockholm och inne i cykelrummet får Sebastian Isaksson instruktioner för hur han ska göra fys-testet på sin mönstring.

– Jag vill väldigt gärna göra lumpen, för jag vill söka jobb i försvaret sedan. Man får jobba så mycket med kroppen och jag gillar att träna mycket, säger han.

Skulle du ha anmält dig om du inte hade blivit inkallad?

– Ja, det skulle jag ha gjort.

Sebastian är en av runt 10 000 som kallas till mönstring i år - för bara tio år sedan kallades runt 50 000. Och efter den första juli kommer bara de som anmäler att de vill testa sig för att jobba i försvaret, kunna kallas in.

– Eftersom vi har en stor rekryteringsbas så hoppas vi på att det ska vara tillräckligt många frivilla som vill göra lumpen, säger Susanne Atterling som är chef för mönstringen i Stockholm.

– Men vi kan ju aldrig riktigt veta, tillägger hon. 

De runt 3-4 000 som väljs ut i den "nya mönstringen" kommer inte att göra lumpen i elva månader, så som det är i dag. I stället ska de gå en grundutbildning på tre månader och de som blir godkända kan söka sig vidare i försvaret. Men de får bara jobb om det finns behov. 

– Jag tycker att det är dumt att ta bort allt försvar när det pågår så mycket i omvärlden. Visst vi har haft fred i 200 år, men om det händer något är det bra att vara beredd, säger Lydia Hambreus som också mönstrade i dag.

Men Lukas Levaj tycker annorlunda:

– Jag tycker att det är jättebra. Då får man bara personer som verkligen vill göra lumpen. Och det är onödigt att tvinga folk när vi ändå inte har krig.

Men kommer tillräckligt många vilja göra den då?

– Ja, det tror jag. Jag har jättemånga kompisar som vill. Och som det är nu kan man ju ändå alltid mygla så man slipper om man inte vill.

Fråga

Så ser nya lumpen ut

  • Från och med den 1 juli ersätts värnplikten med en helt frivillig utbildning GMU - grundmilitärutbildning. Grundutbildningen är tre månader.
  • Under hösten 2010 börjar rekryteringen till GMU:n. Man ansöker genom lämplighetsundersökning på webben, och en antagningsprövning. Baserat på intresse och resultat erbjuds du en utbildningsplats.
  • Om man har ett godkänt betyg efter GMU:n  är man behörig att ingå i hemvärnet och den nationella skyddsstyrkan. Man kan också fortsätta att utbilda sig till soldat eller sjöman. Därefter, om man är lämplig kan man bli anställd vid ett insatsförband.
  • Detaljerna för den fortsatta utbildningen efter GMU:n är inte klara.
  • Kontrakten och avtalen för de som blir anställda är inte heller klara.
  • Värnpliktiga i dag får 72 kronor per dag i ersättning. Efter den 1 juli kommer ersättningen ändras till 4 500 kronor per månad. Det gäller grundutbildningen på tre månader. Ersättning om man fortsätter utbilda sig är inte klar än.


Källa: Forsvarsmakten.se

Pernilla Kommes

pernilla.kommes@sr.se

Stina Ivansson

stina.ivansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.