Tabletter mot värk kan ge värre värk

Det finns 150 000 personer i Sverige som i princip ständigt har ont i huvudet, alltså lider av kronisk huvudvärk, det visar en ny studie från Göteborgs universitet.

Framförallt gäller det kvinnor och orsaken är att de tagit för många värktabletter.

– Jag kan inte prata, jag kan inte äta, jag kan inte göra nånting, det gör fruktansvärt ont.

Migränanfall är en del av vardagen för 40-åriga Helena Elliott och så har det sett ut sedan hon var tonåring.

– Jag har ju daglig huvudvärk och jag försöker låta bli att ta medicin, men oftast så går det för de dagar jag är utan medicin då gör jag ingenting då är jag hemma och ligger i sängen.

När Helena var i 25-årsåldern kunde hon ta upp emot 10 värktabletter om dagen. Alvedon, Panodil, Ipren, Treo, helt enkelt vanliga receptfria tabletter som man tar mot sin huvudvärk kan också göra att huvudvärken nästan aldrig går över om man tar för många.

Det handlar om 150 000 svenskar över 15 år som lider av så kallad läkemedelsöveranvändnings-huvudvärk, alltså kronisk huvudvärk, det visar en ny studie från forskare vid Göteborgs universitet.

Tar man någon typ av huvudvärkstablett fler än tio dagar per månad i tre månader är risken stor att man drabbas. Forskarna i Göteborg ser det som ett folkhälsoproblem.

Det dröjde innan läkarna förstod att det var migrän Helena hade. Inte förrän hon var 32 år fick hon en diagnos.

– Jag var väldigt frustrerad för jag fattade liksom inte vad det var. Vad var det för fel på mig? Jag kunde dricka en halv öl och det var jag som började kräkas först och fick lämna festen först.

Hon är säker på att läget inte varit lika illa för henne idag om det upptäckts tidigare och på Migränförbundet där hon jobbar försöker de få just unga människor att ta sin huvudvärk på allvar.

– De unga som har huvudvärksproblem, det är ju jätteviktigt att de får en god läkarkontakt och rätt medicinering, säger Helena Elliott.