Skyddet mot påtvingade äktenskap ska stärkas

Idag har regeringen startat en utredning för att se hur man ska kunna stärka skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap i Sverige.

Zubeyde Demirörs Syed blev bortgift när hon var 15 år.

Efter sommarlovet i nian åkte hon och hennes familj till hennes föräldrars hemby i Turkiet. Varje dag kom det familjer med sina söner och kollade in henne.

Det har gjorts utredningar om det här tidigare men justitieminister Beatrice Ask anser att det bör göras igen.

– Det var folk som kom och tittade på mig. Jag kände mig som ett djur på Skansen. Det var flera som var intresserade men ingen kände ju mig egentligen, säger Zubeyde Demirörs Syed.

Till slut väljer Zubeydes familj en äldre kille från en bra familj. Zubeyde har svårt att förstå vad som händer. Man lovar att hon ska kunna plugga vidare och att hon bara ska förlova sig. Men en dag dyker hennes blivande svärmor upp hemma hos henne.

– Hon visar mig en röd förlovningsklänning och säger att jag ska ta på mig den eftersom min mamma valt den. Allting går så snabbt, från den dagen de kom hem till oss till den dagen jag gifte mig och kom hem till dem tog det två veckor, säger Zubeyde Demirörs Syed.

I 16 år lever hon tillsammans med sin man som hon inte valt själv. Sen skiljer hon sig. Hon tycker att det är bra att man nu ser över situationen med tvångsäktenskap. Zubeyde kallar det svenska sommarlovet för köp och säljmånader när många tjejer blir bortgifta.

– Många familjer känner till att det är en obligatorisk skollag i Sverige fram till årskurs 9 och efter det kan inte samhället gå in och lägga sig i i familjens angelägenheter. Jag önskar att man skulle höja den obligatoriska skolgången till efter gymnasiet, säger Zubeyde Demirörs Syed. Idag är hon utbildad socionom och arbetar som projektledare för Sharaf hjältinnor som jobbar mot hedersförtryck.

 Den utredningen som regeringen nu har satt igång ska ge förslag på hur man ska kunna skydda personer som riskerar att hamna i Zubeydes situation. Man ska kolla om det går att göra lagen ännu tydligare om det alltså behövs ett särskilt förbud mot tvångs och barnäktenskap.