Datasäkerhet

Google läste av folks nätverk

Datainspektionen har sagt att Google ska radera överskottsinformation från de trådlösa nätverken som Google samlade in när de var ute och fotograferade hemadresser hos folk.

För P3 Nyheter berättar nu Google att de kommer att göra det.

Informationen från de trådlösa nätverken ska användas för att erbjuda tjänster, men samtidigt fick Google med sig överskottsinformation om privatpersoners surfande bland annat.

– Det är informationen som har sagts över nätet, det kan i stort sett vara vilken information som helst. Det är ungefär som om man går in och läser i ett brev i vissa fragment, säger Jonas Agnvall som är jurist på Datainspektionen .

Är det lagligt?

– Datainspektionen har inte gjort en rättslig bedömning utan svarat på den här frågan som Google har ställt hurvida man ska radera det här och då har vi svarat ja. 

Men i Tyskland startar nu åklagare nu en brottsrubricering efter att Google vägrat lämna ut en av hårddiskarna från bilarna som kört runt och fotograferat. Att olagligt inhämta uppgifter kan ge fängelse i Tyskland. Sammanlagt ska Google ha samlat in 600 gigabyte data från nätverk i hela världen.  

– Det här är en del av informationen.  Man samlar även in annan information från de trådlösa nätverken, det som kallas MAC-adress och nätverkets namn.

Det använder de för att kunna erbjuda tjänster. På Irland och i Danmark har Google redan raderat överskottsinformationen från privatpersoners trådlösa nätverk, som samlades in samtidigt som de åkte runt och fotograferade folks hemadresser. Idag ska Datainspektionen träffa Post- och telestyrelsen för att diskutera Googles uppgiftsinhämtning.

Om någon skulle gå i på ens nätverk och hämta information skulle inte det vara dataintrång då?

– Det är något som polisen får besvara huruvida det kan vara det, och det är något vi inte har tittat på från Datainspektionens sida.

Har ni funderingar på att polisanmäla det?

– Inte just nu. Vi ska fortsätta utreda det här, vi ska fortsätta med våra kontakter på myndigheter, dels på Europeiskt nivå men också hos Post- och telestyrelsen här i Sverige.