Civilpolis ska haffa cyklistförbrytare

Inför sommaren satsar polisen i Stockholm på att stoppa cyklister som begår brott i trafiken. En del av satsningen handlar om att civilpoliser ska fånga vårdslösa cyklister.

Missa inte extramaterialet:

Cyklar du enligt reglerna?

– Jag tycker inte att det är fruktbart att köra civilt om man vill jobba preventivt, säger Thomas Åsenlöf som jobbat med cykelbrott på Göteborgspolisen under tio år.

Emanuel Dauchez är en av de stockholmspoliser som jobbar med extra fokus på cyklister, och han ser många fel i trafiken varje dag.

– De kör mot rött, och tror att de är odödliga, det är det vanligaste. Annars kan det vara att folk cyklar på trottoaren, att de cyklar mot trafiken och så.

De senaste tre åren har cyklister varit inblandade i flera dödsolyckor. I två fall har fotgängare dött sen de blivit påkörda av cyklar i hög fart. Men det vanligaste är att cyklisten själv blir av med livet i trafiken.

Emanuel Dauchez berättar att när cyklister blir påkörda av bilar så är det ofta de själva som orsakat olyckan. Nu satsar man alltså extra mycket för att på så sätt få ner antalet trafikolyckor.

En del av satsningen går ut på att civilklädda poliser själva ska ge sig ut i trafiken på cyklar och fånga de cyklister som begår brott.

– På så sätt smälter vi in och kommer närmare cyklisterna, berättar Emanuel Dauchez som själv jobbar civilt en del av sin arbetstid.

Polisen i Göteborg har i över tio år haft två poliser som jobbar med stor fokus på cyklister i trafiken. De jobbar aldrig civilt, berättar Thomas Åsenlöf, en av Göteborgs två cykelpoliser.

– Vi har kommit fram till att man ska ha uniform. Det inger trygghet samtidigt som det avhåller många från att bryta mot lagen också.

Tycker du att det är ett fruktbart att jobba civilt om man vill jobba i preventivt syfte?

– Nej det tycker jag inte.

 Men enligt Emanuel Dauchez finns det en poäng i att arbeta civilt.

– Det visar sig att om vi ger folk böter för de brott de begår så fungerar det ännu mer preventivt, när det kostar pengar så är det inte så roligt.

Men om man ser en polis i uniform så kanske man tänker sig för innan man begår ett brott, minskar man inte olyckorna på det sättet?

– Det ena utesluter inte det andra, vi jobbar på båda sätten.