Bostadsproblem leder till färre barn

Den tuffa bostadsmarknaden gör att många väntar med att skaffa barn, visar en ny avhandling från Uppsala universitet.

Enligt den leder det i sin tur till att chanserna att få så många barn man önskar minskar, vilket kommer få konsekvenser för den svenska ekonomin. 

– Vår första lägenhet fick vi på Gärdet och där hyrde vi över sommaren i tre månader. Nu bor vi på Kungsholmen och ska bo där en stund till, säger Karolina Ingemyr som har flyttat till Stockholm från Torsby.

Och nu letar ni igen?

– Ja, det gör vi. Och det är jättesvårt.

Karolina sitter på sitt jobb i Stockholm och kollar in lägenheter på nätet. Egentligen vill hon och hennes pojkvän köpa lägenhet, men de tycker inte riktigt att det är läge nu så de söker i andra hand på Blocket.

Om de hade bott kvar i Torsby hade de nog haft barn nu säger hon. För där är det lättare och billigare att ordna något eget.

– Jag känner väl att jag vill ha det mer ordnat omkring mig. Vi har ju fast jobb så det är inga problem, men man vill ju ha en fast bopunkt också. Så man vet att ingen kan säga upp mig i morgon, säger Karolina Ingemyr. 

Med det tänket är hon och hennes kille väldigt typiska för unga i dag - i alla fall enligt den avhandling som Cecilia Enström Öst har skrivit. Hon har kollat förändringen över tid, när det gäller hur mycket bostaden styr hur länge vi väntar med att skaffa barn.

– Det finns annat som har förändrats också, bland annat är det skillnad i arbetsmarknad och vi studerarlängre. Men man kan ändå se att högre kostnad för att få boende har en negativ effekt på barnafödande, säger hon.